Menu

Theater

Tamar Muziektheater

Kunst raakt je in je hart én in je hoofd.
Dit is de kern van Tamar Muziektheater, het theater dat Anita van Soest ruim 15 jaar geleden oprichtte.

Theater Tamar in Den Dolder is Anita’s persoonlijke invulling van muziek en toneel. Ze verzorgt sprankelende voorstellingen met als basis een mix van muziek en theater.

“Mijn concerten zijn mooi om naar te kijken.
Bij mijn theater is altijd wat te beluisteren.
Graag zet ik mensen ermee aan het denken. Ik wil anderen graag raken.”

Anita

 • DSC00770_web
 • DSC00811_web
 • DSC00825_web
 • DSC00831_web
 • DSC02872_web

Belle, haar liefdes, haar leven. Foto’s gemaakt door Caspar Abbenhuis

Beluister Anita in de podcast hieronder over haar fascinatie voor Belle en haar drijfveren een voorstelling te maken over deze bijzondere vrouw. (Bekijk de agenda voor de geplande voorstellingen)

Anita van Soest maakte ruim 20 voorstellingen met professionele acteurs en musici:

 • kindervoorstellingen:
  ‘Kwaaie Moeders’, ‘Roel met gevoel’ en ‘Pierre du Bonbonbon’
 • muziekvoorstellingen:
  ‘Alma, bride of the wind, ‘Bach & Handel, het duel’ en ‘Zarifa’
 • community-artprojecten, zoals
  ‘Fanfare de Wetering’ en de ‘Wijksymfonie’

Meer informatie: bel of mail Anita


Regisseur

Anita van Soest heeft enkele mooie amateurvoorstellingen geregisseerd. Door haar muzikale aanpak en procesgerichte benadering komen spelers tot bloei. Vaak met prachtige warme groepsprocessen.Bijvoorbeeld in het drama Zilverwerk, waar Anita op basis van verhalen van arbeiders een voorstelling maakte! Prachtig aangevuld met het Zeister Mannenkoor!!
Of in het docudrama: Fanfare de Wetering waar steeds andere dorpsfanfares aan meededen met hun dirigenten!! Waarin Anita de jonge kapelmeester Koen met eerbied een nieuwe koers laat varen…maar door het verschijnen van Teun, de oude dirigent, een conflict over ambities en traditie volgt!!
Of met de fantastische vondst in Het Duel tussen Bach en Händel om de geweldige pianist Ivo Janssen met piano maar ook teksten commentaar te laten geven op de beide personages!!

Door de creativiteit en veilige omgeving krijgen de spelers veel vertrouwen,
waardoor zij boven zichzelf uitstijgen.”

Anita

Muziektheatervoorstelling Bach en Handel foto 3

Acteur Arthur Boni over Anita van Soest:

“Het was een verademing om met jou te werken!!! Omdat jij naast het drama, wat je intact liet, een ongekend muzikale toevoeging steeds had gevonden. Dat had ik nog nooit meegemaakt. En het klopte.
Ik heb geweldige regisseurs meegemaakt maar eenzijdig. Anita van Soest met haar muzikale achtergrond wist altijd iets toe te voegen zonder de acteurs te benadelen. Integendeel. Ze hielp de acteurs boven zichzelf uit te stijgen!! Daardoor onderscheidde ze zich van andere regisseurs en wist steeds zonder te overdrijven in elke voorstelling meer haar wil door te zetten op een positieve manier!! Dank je wel Anita!!!”

Voorbeelden:

 • Zilverwerk’ i.s.m. het Utrechtse STUT theater
 • ‘Cloaca’, ‘God van de slachting’ andere huiskamervoorstellingen
 • ‘Closer’ in het Singertheater in Laren.

Wilt u Anita als regisseur voor amateurregie, theater, muziektheater of musical?

Bel of mail Anita.


Actrice

Als actrice heeft Anita vooral muzikale voorstellingen gemaakt zoals bijvoorbeeld: ‘Alma, bride of the wind’,

ALMA, concertant toneel – tekst Anna Enquist – gebaseerd op Mahler’s 6e symfonie

De flamboyante Alma mag trouwen met Gustav Mahler, maar raakt in tweestrijd. Gustav wil dat zij haar eigen ambities als componiste laat rusten. Zij moet hem dienen, zo stelt Gustav. Ze stemt uiteindelijk toe, maar het kost moeite. Aan de vooravond van de première van Gustavs 6e symfonie komt ze voor een definitieve, moeilijke keuze te staan. Wie zal zij volgen? Haar beroemde echtgenoot of degene van wie ze écht houdt, Alex Zemlinsky?

Alma: “Onbewust moet ik hebben beseft dat Mahler de meester was. Hij heeft me geroepen en ik ben gekomen, zo eenvoudig is het. Eerst had ik het niet door, ik schreef vlijtig verder aan mijn liederen en maakte mijn contrapuntoefeningen. Het is niet eenvoudig een levensroeping naast je neer te leggen. Verliefd was ik op Zemlinsky, die waardeerde mijn composities en verdiepte zich er in als geen ander. Die raakte in vuur en vlam als ik voor hem speelde.”

Muziektheatermaker Anita van Soest brengt met de prachtige tekst van Anna Enquist de flamboyante Alma Mahler tot leven. U maakt haar liefdes mee, haar werk, haar moederschap en de vele dramatische keuzes waar ze zich voor gesteld ziet. U krijgt een verrassende en intieme inkijk in het huwelijk van Alma en Gustav Mahler en in de geschiedenis van het ontstaan van een symfonie in het Wenen van rond 1900. Naast muziek van de Mahlers hoort u ook werk van Chopin.

Anita trad onder meer op in Alexandrië (Egypte) met het Symphonic Orchestra o.l.v. Jules van Hessen en met het Symfonisch orkest Eindhoven in het Concertgebouw, Amsterdam.

Te boeken met pianist Ivo Janssen, het Orion ensemble, pianotrio of geluidsdragers.

scenefoto voorstelling Alma