Menu

Bach & Handel, het duel

Een fictieve ontmoeting van twee grote componisten

In Bach en Handel, het duel ontmoeten twee grote componisten elkaar in 1747 en kruisen zij hun muzikale degens. Handel is een kosmopolitische zakenman die handig componeert en weet wat het hof wil horen. Bach is het nijvere genie dat in grote devotie zijn roeping volgt en moeite heeft zijn gezin met twintig kinderen te onderhouden. Muziek en tekst zijn organisch vervlochten en versterken elkaar voortdurend. Met de muziek als uitgangspunt krijg je inzicht in de verschillende kwaliteiten van de componisten en hun werkomstandigheden.

Paul Barz schreef Mögliche Begegnung in 1994. Het is in zestien talen vertaald en beleefde 192 verschillende ensceneringen. Regisseur Anita van Soest bewerkte het toneelstukstuk tot muziektheater, met coaching van Gerardjan Rijnders.
Arthur Boni speelt Handel en Wim Meuwissen is Bach. Ivo Janssen is de assistent van Handel, maar ook zichzelf. Janssen is dè Bach-pianist van Nederland en bracht in 2011 een cd-box uit met het complete pianowerk van Bach.

Mögliche Begegnung is in zeventien talen vertaald en reeds 192 keer geënsceneerd. Het initiatief komt van de acteurs Wim Meuwissen en Arthur Boni. Deze oude rotten benaderden Van Soest voor de regie.

Loek Zonneveld van De Groene Amsterdammer:
‘Arthur Boni speelt met zwierig plezier de middelpuntige extravertie van de toonkunstenaar… Wim Meuwissen is de meesterkunstenaar van de minimale mimiek… Ivo Janssen maakt er een ontroerende muziekgebeurtenis van… Het slot is sensationeel.’ Klik hier voor de volledige recensie.

Pieter Rings op Theaterkrant.nl over het personage Bach:
‘Zijn blik staat op oneindig, maar je ziet hem dingen zien, voelen en denken. Je doorvoelt zijn energie, gloed en de ambitie om zijn god te dienen met de mooiste en beste muziek die hij kan maken.’

 

2012
Première 3 maart 2012
Tekst Paul Barz,
bewerking Anita van Soest,
spel Arthur Boni en Wim Meuwissen,
piano Ivo janssen.
Muzikale leiding en regie Anita van Soest
coach GJ Rijnders,
10 speelbeurten